Schiedammer ben je samen
slide 1
slide 2
slide 3
slide 4
slide 5

Wijk aan het woord

Eerder naar uw WOT!

Inloopspreekuur bij WOT Centrum-West. Tegenover me in onze spreekkamer zit een 45 jarige vrouw. Na mijn openingsvraag “wat kan ik voor u doen?”, neemt ze eerst een slok van haar koffie. Ze slikt en vertelt dat haar woning twee dagen geleden is geveild, “en hoe nu verder?” Mijn eerste vraag is dan uiteraard “wanneer moet u uit de woning?” en ook “hoe is het zover gekomen?”

Mevrouw had een baan met een salaris van netto 1500 euro; in 2006 heeft ze een huis gekocht. Ruim een jaar geleden kwam zij in de ziektewet waardoor haar inkomen sterk is gedaald. De rekeningen stapelden zich op. Ze betaalde ook haar ziektekostenpremie niet meer, hierdoor kwamen de eerste aanmaningen en uiteindelijk brieven van de deurwaarder. Als gevolg hiervan krijgt ze geen zorgtoeslag meer en vervalt ze in de duurdere ziektekostenverzekering met een premie van maandelijks 159 euro. Tel daarbij op een aflossingsregeling bij de deurwaarder van 200 euro per maand. En toen na verloop van tijd de ziektewetuitkering daalde naar 70% werden de betalingsproblemen nog groter. De aflossing op de hypotheek werd steeds moeilijker, ook voor het gas en licht kon ze maar af en toe een betaling doen. “Op een gegeven moment maakte ik de post niet meer open want hoe kon ik dit allemaal nog betalen en overzien?”, vertelt ze. Ook neemt ze anonieme telefoontjes niet op en als de deurbel gaat moet ze zeker weten dat het een bekende is en niet de deurwaarder voor ze open gaat doen. In deze situatie ziet mevrouw zich niet weer gaan werken want haar hoofd loopt nu over maar misschien als alle stress voorbij is weer wel.

Wat had mevrouw kunnen doen om de gedwongen woningverkoop te voorkomen?  

 • Ze had haar WOT kunnen vragen mee te kijken naar haar draagkracht; schuldeisers kunnen niet oneindig geld opeisen.
 • Ze kan woonkostentoeslag aanvragen van de bijzonder bijstand.
 • Als een inkomen onder bijstandsniveau komt kan er een aanvullende bijstand aangevraagd worden. Dit alleen in het geval van huis onder water. Bij overwaarde kan de woning verkocht worden.
 • Ze heeft de woning gekocht met nationale hypotheek garantie, ze had aanspraak kunnen maken in op de nationale hypotheekgarantie om verkoop te voorkomen. Om een tijdelijke lastenverlichting aanvragen vanwege inkomstenvermindering.
 • Er kan een aanvraag voedselbank gedaan worden.
 • Een urgentie aanvragen bij Woonplus omdat zij de koopwoning niet meer kan betalen, bij direct huur kan zij elke avond kijken voor een andere woning met lagere woonlasten en recht op huurtoeslag.
 • Ze kan de woning verkopen en in geval van restschuld aanmelden bij schuldhulpverlening.

Wat kan mevrouw zelf of samen met het WOT nu nog doen?

 • Toeleiding naar Schuldhulpverlening
 • Administratieve ondersteuning – doorverwijzen naar ondersteuning voor het verzamelen schulden.
 • Toeleiding naar Urgentieaanvraag voor een nieuwe woning.
 • Op zoek naar opvang, andere woning of advies als mevrouw bij iemand anders in trekt. Er zijn bijna altijd gevolgen voor mensen die iemand in laten schrijven op hun adres denk hierbij aan huurtoeslag en zorgtoeslag ect. en ook deurwaarders komen naar het nieuwe adres.
 • Mevrouw krijgt bij het WOT één vast contactpersoon waar ze afspraken mee kan maken of voor korte vragen even mee kan bellen.

De genoemde oplossingen zijn in iedere situatie anders

Deze oplossingen gelden alleen voor deze situatie.