Schiedammer ben je samen
slide 1
slide 2
slide 3
slide 4
slide 5

Wijk aan het woord

“Het kwartje is gevallen”

Marijn Koot heeft een droom: bekend worden met haar band My Reign Coat. Ze oefenen elke week. Ze doet ook via Stroomopwaarts vrijwilligerswerk bij De Kansenfabriek. Zo knapt ze een speeltuintje op en gaat ze drie keer per week bij iemand op de koffie zodat diegene zich minder eenzaam voelt. Ze is al op kantoor van De Kansenfabriek gezet en mag nu ook de zaak openen. Marijn is kortom op weg naar een echte baan. Heel wat beter dan toen ze in de daklozenopvang zat. Hoe heeft zij haar leven weer op de rit gekregen?

“Je krijgt weer hoop, je gaat meer opties zien, je hebt niet meer het gevoel dat je het allemaal in je eentje moet doen. Want dat hoeft namelijk helemaal niet. Dat heb ik ervaren toen ik in De Elementen zat, in de opvang. Lianne, mijn woonbegeleidster van de gemeente, heeft me aan dit huis geholpen. Ik kon altijd met haar praten over alles, ze was er gewoon voor mij.”  

De ommekeer

Marijn en haar nieuwe vriend wilden graag samen iets nieuws doen naast hun band en vrienden. “Via schuldhulpverlening zijn we bij een Budgetkring gegaan, bij het WijkOndersteuningsTeam (WOT). Tijdens die - gezellige - wekelijkse bijeenkomsten is het kwartje écht gevallen. Dat je slim met geld moet omgaan, zeker als niet veel hebt, wist ik wel. Maar hoe dan? Dat leer je van de begeleidster én vooral van elkaar. Praktische dingen, bijvoorbeeld dat je eten kunt invriezen, hoe je lekker en gezond kunt koken met kliekjes of dat je met de Rotterdampas goedkope daguitjes kunt doen. Dat de prijzen op de markt aan het eind van de dag flink zakken. En heel belangrijk: je leert winkelaanbiedingen te weerstaan!”

De toekomst

“Ik heb al lange tijd geen werk. Wel van alles gedaan: horeca, schoonmaak, webdesign. Ik ben gauw verveeld. Sinds kort weet ik dat ik ADHD heb en dat het voor mij misschien lastiger is dan voor andere mensen om te plannen, me aan afspraken te houden. De werkbegeleidster van De Kansenfabriek en iemand van het WOT leren me dat ik op tijd op m’n ‘werk’ moet zijn. Dat ik betrouwbaar moet zijn. Ik hoop snel een baan te vinden. Iets met evenementen, dat vind ik leuk. Pas was er een zomerborrel. Dat kan beter, vond ik. De volgende keer ga ik het organiseren!” 

Meer weten?

Kunt u ook wel een steuntje in de rug gebruiken? Kijk op www.WOTSchiedam.nl voor het adres en de openingstijden van uw WOT. Woensdagavond 3 oktober was er van 18.00-20.00 uur een startbijeenkomst van de Budgetkring in wijkcentrum Oost. Deelname aan de Budgetkring is gratis. En aanmelden is altijd mogelijk!