MENU
 

Terug naar Nieuws


​​​​​​​Meer medestanders nodig in de strijd tegen geweld tegen vrouwen en meisjes

Campagne ‘Orange the World’ in Schiedam

In Nederland krijgt 45% van de vrouwen en meisjes te maken met geweld, dat is ruim 1 op de 3. Daarom is het harder nodig dan ooit om de strijd aan te gaan en actie te ondernemen om geweld tegen vrouwen en meisjes te stoppen.
Orange the World is de Internationale Campagne tegen Geweld tegen Vrouwen en Meisjes die deze schrijnende situatie letterlijk belicht. Dit jaar richt de campagne zich met nadruk op preventie en bewustwording op middelbare scholen en in de horeca. Niet alleen vrouwen en meisjes, maar iedereen, zowel professionals, organisaties, bedrijven en overheden en met name mannen en jongens, worden aangesproken om zich in te zetten als medestander.

Meer dan 100 landen voeren actie
Donderdag 25 november is de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. Vanaf die dag tot 10 december, de Internationale Dag van de Rechten van de Mens, wordt 16 dagen lang wereldwijd actie gevoerd. Het oranje uitlichten van een belangrijk gebouw of ander object is inmiddels een vast onderdeel van Orange the World, een initiatief van de Verenigde Naties. Oranje als de kleur van de dageraad en van hoop. Afgelopen jaren zijn onder andere de Sfinx in Egypte, de Brandenburger Tor, de Niagara watervallen en in Nederland de Erasmusbrug oranje uitgelicht. 

Iedereen kan iets doen
In Nederland is telefoonnummer 0800-2000 het meldpunt voor alle slachtoffers van geweld of intimidatie. De nadruk bij de aanpak van geweld ligt op signalering, melding en hulpverlening. Dit jaar worden juist ook mannen en jongens betrokken bij de bewustwordingscampagne, door hen handvatten te geven en daarmee deel van de oplossing te worden om geweld tegen vrouwen en meisjes te stoppen. Want hoewel het overgrote deel van de daders van geweld tegen vrouwen mannen zijn, is het overgrote deel van de mannen gelukkig geen dader. Er kan pas echt iets veranderen als meer mensen en met name mannen en jongens zich actief inzetten als medestanders.

Bijdragen aan een hoopvolle toekomst zonder geweld.
Soroptimist International, de internationale serviceclub van vrouwelijke professionals, maakt zich sterk voor de positieverbetering van vrouwen en meisjes. Samen met andere maatschappelijke organisaties, ministeries, gemeenten en provincies doen ze jaarlijks mee aan de campagne Orange The World. Soroptimist Club Beneden Maas werkt voor het derde jaar samen in de gemeenten Schiedam, Vlaardingen, Maassluis en Maasland met Stichting Kracht van Vrouwen Vlaardingen, actieve gemeenteraadsleden en organisaties die actief zijn in Samen Schiedam, zoals Stichting J&S Projecten en WOT Schiedam.

Schiedam kleurt oranje
Stichting J&S Projecten is de aanjager van de bewustwordingscampagne van de partners van Samen Schiedam, samen met WOT Schiedam brengen zij Orange the World onder de aandacht door het ophangen en uitdelen van posters en flyers en lokale acties om aandacht te geven aan dit belangrijke onderwerp. Markante gebouwen en objecten zoals de Grote Kerk, Havenkerk, Dorpskerk Kethel, Molen de Kameel, Schreihuisje, de Korenbeurs van de Bibliotheek Schiedam en het Stadskantoor kleuren oranje tijdens Orange the World.

Organisaties die werken met jongeren, zoals Yets Foundation, Zeekadetkorps, De Kleine Ambassade, Jongeren Interventie Team (JIT) van DOCK Schiedam en Lentiz Life College sluiten zich dit jaar aan om de bewustwording bij jongeren te vergroten.

Het startsein van de Orange the World campagne in Schiedam zal op donderdag 25 november om 14:30 uur worden gegeven door wethouder Antoinette Laan bij het Stadskantoor. Voor belangrijke informatie over dit onderwerp is een speciale webpagina beschikbaar op de gemeentelijke website schiedam.nl onder de zoekterm ‘Huiselijk geweld’.

Laat je zien als medestander
Maar zichtbaar dat je medestander bent door in de periode van 25 november - 10 december: 

  • oranje broches te kopen (à 5 euro per stuk), zelfgemaakt door Soroptimist International Club Beneden Maas. De opbrengsten worden besteed aan het ondersteunen van regionale, maar ook nationale en internationale initiatieven gericht op de positieverbetering van vrouwen en meisjes. Te bestellen via Fredy Koedijk – van Huis, M: 06 13794936, E: familie_koedijk@hotmail.com
  • een van onderstaande facebookbanners te plaatsen op je Facebookpagina: 'Ik ben medestander' of 'Wij zijn medestander'. 
  • een oranje lichtje te plaatsen in je raam
  • een foto te maken met bijvoorbeeld oranje kleding, vlaggen / borden oid van Orange the World, dit fotograferen en posten op social media met #orangetheworldschiedam

Informatie over huiselijk geweld en mogelijkheden om te melden
Voor meer informatie over de internationale OTW campagne:  orangetheworld.nl
Lokale webpagina: schiedam.nl/a-tot-z/huiselijk-geweld
Landelijke website: huiselijkgeweld.nl
Meldingen: geweldtegenvrouwenmelden.nl
Artikel op cbs.nl: 1 op 5 jongeren slachtoffer van huiselijk geweld

Informatie over Soroptiminsten BenedenMaas
Volg de Soroptimisten BenedenMaas op Twitter, Facebook en Instagram of neem eens een kijkje op de website voor informatie over deze en andere inititatieven van de Soroptimisten: https://www.soroptimist.nl of https://www.soroptimist.nl/beneden-maas/
Facebook www.facebook.com/SorBenedenMaas
Twitter www.twitter.com/maas_sor
LinkedIn https://www.linkedin.com/company/soroptimist-international-club-beneden-maas/
Instagram soroptimist_benedenmaas