Schiedammer ben je samen
slide 1
slide 2
slide 3
slide 4
slide 5

Wijk aan het woord

'Ik ben nu gelukkiger'

Nerita is één van die vele Schiedammers die aan het eind van hun geld altijd een stukje maand over houden. Of beter gezegd: was één van die mensen. Door mee te doen in een Budgetkring weet ze nu beter hoe ze met haar geld kan omgaan. En dat niet alleen… “Ik ben nu gelukkiger. Ik heb geen schulden meer en geen geldzorgen. Ik heb meer vertrouwen in mezelf en in andere mensen gekregen. De Budgetkring was trouwens ook een gezellig wekelijks uitje.”

Vertrouwelijk en respectvol

“Als je meedoet aan een Budgetkring spreek je met elkaar af dat alles wat besproken wordt, vertrouwelijk is. Dat je elkaar respecteert en naar elkaar luistert. Dat niemand de baas is."
Niet alle vijftien deelnemers maakten de cursus af: “Je kunt het paard wel naar het water leiden, maar niet laten drinken. Mensen moeten het zelf doen.”

Niet meer bang en geld besparen

Tijdens de wekelijkse bijeenkomsten geven de deelnemers elkaar tips en bespreken ze thema’s als gezond en goedkoop koken, goedkoop boodschappen doen, zuinig met water, gas en stroom. “Ik liet zelf ’s nachts alle lampen aan in huis. Er was twee keer bij mij ingebroken en ik was bang. Door de Budgetkring heb ik lampje voor lampje uitgedaan en nu durf ik gewoon weer in het donker te slapen. En wat dacht je; aan het eind van het jaar kreeg ik geld terug! En gaat mijn maandbedrag van 216 naar 130 euro!”

Niet laten verleiden

“Ik heb geleerd zuinig om te gaan met mijn geld. Om me niet te laten verleiden door aanbiedingen in winkels. Ik koop alleen nog wat nodig is. Ik ga aan het eind van de middag naar de markt, want dan is alles goedkoper. Ik koop in de supermarkt spullen die bijna over de datum zijn; dat is echt nog prima en veel goedkoper. Ik kan nu voor mijn gezin van vijf mensen goed, lekker en gezond koken voor vijf euro. En als je huis een beetje muf ruikt, gewoon een doorgesneden citroen neerleggen; je hebt geen dure luchtverfrissers nodig.”

Vertrouw op jezelf en op anderen

“Ik ben veel veranderd door de Budgetkring. Ik kom nu ook beter op voor mezelf. Ik ben bijvoorbeeld zelf uit m’n schulden gekomen. Ik spaar nu zelfs geld voor je weet maar nooit. Ik heb meer zelfvertrouwen en meer vertrouwen in andere mensen gekregen. Er zijn meer goede dan slechte mensen. Ik wil tegen iedereen zeggen: Je kunt veel meer dan je misschien denkt! Het leven gaat niet over rozen. Je hebt een donkere en lichte kant van het leven. Als je in het donker loopt, weet dat er een lichte kant komt. En als je dat niet alleen of samen met je vrienden of buren lukt, dan ga je naar je WijkOndersteuningsTeam. Daar ben ik heel erg goed geholpen.”

Meer weten

Heb je zelf interesse om mee te doen aan een Budgetkring? Ga naar het WijkOndersteuningsTeam (www.wotschiedam.nl) in jouw wijk. Deelname aan een Budgetkring is gratis.