MENU
 

Waarvoor naar WOT?

Ondersteuning in uw eigen wijk
U weet zelf vaak het beste wat goed is voor uzelf of uw gezin. En komt u er niet uit, dan zoekt u informatie, advies of hulp bij uw familie, buren, vrienden of kennissen. Maar soms weten zij het ook niet of is een situatie te ingewikkeld. Dan kunt u naar het WOT in uw eigen wijk. Het WOT ondersteunt bij het verhelderen van uw vraag en kijkt samen met u naar mogelijkheden. U kunt bij het WOT terecht met vragen over geldzaken, relaties, opvoeden, opgroeien, inkomen, (jeugd)zorg, voorzieningen, activiteiten of vrijwilligerswerk.

Toegankelijk en voor iedereen
Het WOT is voor bewoners van 0 tot 100. Samen kijken we hoe we uw vraag zo goed mogelijk kunnen beantwoorden of bij welke organisatie, instantie of stichting u terecht kunt.

Meldpunt verplichte zorg (Wvggz)
Heeft u zorgen over iemand in uw omgeving. Een familielid, buurtgenoot of gewoon iemand die u regelmatig op straat ziet. Lijkt  er sprake te zijn van psychische stoornis, maar zo ernstig dat vrijwillige zorg niet meer mogelijk is, dan kunt u dat melden. U komt dan in contact met het Meldpunt verplichte zorg van de gemeente Schiedam. U kunt hier een melding doen over personen waarvan u denkt dat zij verplichte zorg nodig hebben.
Lees bij 'Hoe werkt WOT' hoe het verloopt nadat u een melding heeft gedaan.
U kunt u melding op verschillende manieren doen. Via deze link kunt u een mail sturen waarin u een beschrijving kunt geven van de situatie. Op deze manier krijgt de gemeente snel een beeld van de melding en de situatie van de betrokkene. Een tweede manier is om telefonisch te melden. Dat kunt u doen via het telefoonnummer 010 – 21 91 600. Dit nummer is van maandag t/m donderdag tussen 9.00 en 17.00 uur bereikbaar. De derde mogelijkheid is het melden in persoon. Hiervoor kunt u telefonisch een afspraak maken. U kunt dan zelf uw melding beschrijven tegenover een van onze medewerkers.
Let op: is er sprake van spoed? Daar is dit meldpunt expliciet niet voor bedoeld. Bij acute situaties dient u alarmnummer 112 te bellen. Het Meldpunt verplichte zorg is alleen voor situaties waarvan u denkt dat verplichte zorg nodig is voor een persoon. Voor vrijwillige zorg kunt u contact opnemen met WOT Schiedam. Heeft uw situatie meer betrekking op overlast of een burenruzie? Dan kunt u daarvoor een melding doen op de website van de Gemeente Schiedam.

(Alvast) zelf aan de slag
Hieronder staan een aantal vragen die vaker worden gesteld. Zo kunt u alvast zelf kijken welke mogelijkheden er in Schiedam zijn op het gebied van zorg en welzijn.

 
 
 • Waar vind ik meer informatie over inburgering?

  Als u voor langere tijd in Nederland wil leven, moet u de Nederlandse taal spreken en verstaan. Ook is het belangrijk dat u weet hoe we hier wonen en werken. In de gemeente Schiedam worden door scholingsorganisaties inburgeringscursussen georganiseerd. Informatie kunt u opvragen bij het DigiTaalhuis. Het DigiTaalhuis vindt u in de Bibliotheek in de Korenbeurs aan de Lange Haven 145 in Schiedam. U kunt ook alvast kijken op de website van DUO

 • Ik wil graag beter leren lezen en spreken, waar kan dat?

  Wil je beter Nederlands lezen, spreken en begrijpen? Meld je dan aan voor een Meeleesclub voor volwassenen. Met elkaar lees je de krant, een boek of maak je een puzzel. Vanaf niveau A. Na afloop ga je met elkaar in gesprek. Meedoen is gratis. Er is plaats voor zes deelnemers. Iedere week zijn er op verschillende plekken in Schiedam Meeleesclubs.
   

 • Waar kan ik de Nederlandse taal leren?

  Bij het DigiTaalhuis kun je informatie krijgen over taalactiviteiten en andere activiteiten die gericht zijn op het verkrijgen van basisvaardigheden, zoals omgaan met een computer of het invullen van belasting aangifte. Er zijn lesboeken, oefenprogramma’s, makkelijke boeken en een overzicht van lokale taalaanbieders. Klanten kunnen vanuit het DigiTaalhuis doorverwezen worden naar één van de deskundige partners voor verdere begeleiding. Ook vrijwilligers die klanten hierin begeleiden en coachen kunnen bij het DigiTaalhuis Schiedam terecht.

  Wil je meer weten over het DigiTaalhuis neem dan contact op via digitaalhuis@debibliotheekschiedam.nl.

  Het DigiTaalhuis is drie keer per week geopend in de bibliotheek in de Korenbeurs, Lange Haven 145, Schiedam

  De openingstijden zijn:

  Woensdag van 14.00 – 16.30 uur

  Donderdag van 17.45 – 19.45 uur

  Vrijdag van 10.15 – 12.15 uur

   

 • Waar vind ik informatie over het CORONAvirus in andere talen?

  Informatie over het Coronavirus in andere talen is te vinden via de website van Gemeente Schiedam

 • Waar vind ik informatie over het CORONAvirus in begrijpelijke taal?

  Informatie over het Coronavirus in begrijpelijke taal is te vinden op de website van Gemeente Schiedam