Vroegsignalering
Vroegsignalering: hulp voor kinderen die extra ondersteuning nodig hebben
Het Stedelijk Team Vroegsignalering (STV) biedt hulp aan kinderen die moeite hebben met hun sociale en emotionele ontwikkeling, zowel thuis als op school. Wij signaleren problemen vroegtijdig en ondersteunen kinderen voordat er grotere problemen ontstaan. Ons doel is dat kinderen een succesvolle schooltijd hebben en minder risico lopen op gedragsproblemen.
Wie zijn wij?
STV bestaat uit een team van professionals. Ons team bestaat uit 5 medewerkers Vroegsignalering en een gedragskundige. Samen kijken we hoe we het beste kunnen helpen.
Voor wie is Vroegsignalering?
We helpen kinderen van 6 tot 17 jaar die moeite hebben met gedrag, zoals snel boos worden, ruzie maken of die het moeilijk vinden om zich aan regels te houden, zowel thuis als op school. Dit gedrag komt vaak doordat kinderen soms niet weten hoe ze gevoelens anders kunnen laten zien.
We bieden ondersteuning aan leerkrachten door observaties, handelingsadviezen, methodieken en het aanleren van vaardigheden. Daarnaast geven we advies aan ouders en helpen hen hoe ze dit thuis kunnen toepassen. We helpen ouders ook bij kleinere vragen over het gedrag van een kind.
In gesprek met ouders, leerkrachten en andere betrokkenen
Om gerichte ondersteuning te bieden, richten we ons op het kind en op zijn of haar omgeving. Daarom gaan we in gesprek met ouders, leerkrachten en andere betrokkenen om meer te leren over de situatie van het kind. Samen bepalen we welke ondersteuning een kind nodig heeft en voeren deze met elkaar uit. Met onze aanpak willen we de ontwikkeling van het kind ondersteunen en de sociale en emotionele vaardigheden verbeteren met het doel dat het gedrag wat als probleem wordt ervaren minder wordt.
Hoe we het gedrag van een kind onderzoeken
Om zo goed mogelijk te helpen, willen we begrijpen waarom een kind bepaald gedrag vertoont. Een orthopedagoog onderzoekt het kind daarom gedurende twee dagdelen op school. Vragen die hierbij aan bod komen, zijn onder andere:
- Begrijpt het kind de wereld om zich heen?
- Kan het kind zich in anderen inleven?
- Herkent het kind emoties?
- Welke sociale regels en normen kent het kind?
- Hoe kijkt het kind naar zichzelf (zelfbeeld)?
- Is het kind in staat zijn gedrag aan te passen?
Dit onderzoek wordt uitgelegd door de medewerker Vroegsignalering waardoor het ouders en leerkrachten helpt het kind beter te begrijpen, waardoor iedereen het kind gericht kan ondersteunen.
Goed om te weten: We stellen geen officiële diagnoses op basis van ons onderzoek.
Privacy
De privacy van uw kind is belangrijk voor ons. Tijdens het gehele traject delen wij geen informatie met anderen zonder de toestemming van de ouders/verzorgers.
Aanmelden
Stedelijk Team Vroegsignalering werkt samen met (basis)scholen in Schiedam. Als een kind ondersteuning nodig heeft, kan de school het kind aanmelden bij ons team via vroegsignalering@wotschiedam.nl.
Twijfelt u of een kind hulp nodig heeft, of wilt u meer weten? U kunt altijd anoniem contact met ons opnemen. Als het blijkt dat het kind baat heeft bij ondersteuning, neemt de school contact op met de ouders. Als zij akkoord gaan, plannen we een kennismakingsgesprek.
Contact
Heeft u vragen? U kunt ons bereiken via vroegsignalering@wotschiedam.nl.
Of neem contact op met:
- Sebastiaan Combrink: 06- 12 87 92 64 (medewerker Vroegsignalering)
- Shireen Sweet: 06-24 12 26 04 (medewerker Vroegsignalering)
- Willeke Oversloot: 06- 45 71 16 10 (medewerker Vroegsignalering)
- Mariëlle Meijboom: 06- 15 48 24 26 (medewerker Vroegsignalering)
- Daisy Almeida: 06- 24 12 25 79 (medewerker Vroegsignalering)